Vegan moussaka

Moussaka scoort heel hoog bij mij in de categorie ovenschotels!🤤 Het is een typisch gerechtje waar ik mijn portiecontrole volledig verlies... 😂🙈 Moussaka is een traditioneel gerecht uit Griekse keuken en dit is onze variant!😍🔥 Gezonder én lekkerder! Altijd leuk om een klassieker te veganiseren! 💚🌱 Écht comfort food. 🙏


Ingrediënten

2 sjalotjes 1 teen knoflook 1 blik tomatenblokjes (400g) 1 klein blikje tomatenpuree 1 eetlepel oregano 2 theelepels kaneel 1 blik (400 gram) linzen

1 aubergine

1 courgette 4 medium grote aardappels


Cashewsaus:

200 gram cashews

1/2 citroen, geperst

1 tl zout

1/4 tl paprikapoeder

1/4 tl lookpoeder

250 ml water

3 el edelgistvlokken (optioneel)

zwarte peper


broodkruimels/paneermeel

vegan geraspte kaas (optioneel)


Bereiding

  1. Laat de cashewnoten weken gedurende 4 uur, zo worden ze zacht.

  2. Laat een grillpan goed heet worden (ik gebruikte de croque monsieur/tosti machine). Snijd de aubergines in dunne plakjes. Grill ze in 4 minuten (of tot er mooie grillstrepen verschijnen) en keer ze halverwege om. Leg ze op een bordje en zet ze opzij.

  3. Schil en snijd de aardappelen in schijfjes. Breng wat water aan de kook met een snuifje zout en kook de aardappelschijfjes gedurende 4 minuten (nog niet volledig gaar aangezien ze nog in de oven moeten). Giet af en zet ook deze even opzij.

  4. Snij de courgette in schijfjes en zet opzij. Verwarm de oven intussen op 180°C.

  5. Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een pot en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano en kaneel toe. Spoel de linzen, laat ze uitlekken en voeg ze ook toe aan de saus. Laat de saus zachtjes pruttelen op een laag vuurtje.

  6. Nu maken we de cashewsaus: doe alle ingrediënten voor de saus in een blender en mix tot je een gladde saus hebt. Indien nodig kan je nog een scheutje water toevoegen.

  7. De moussaka opbouwen: vet de ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Verdeel een derde van de tomaten-linzensaus over de bodem. Verdeel hier vervolgens aubergine-, courgette- en aardappelschijfjes over. Herhaal dit en eindig met een dun laagje saus. Giet er nadien de cashewsaus over.

  8. Werk af door er paneermeel en vegan kaas over te strooien.

  9. Zet de moussaka gedurende 30-35 minuten in de oven. Klaar! 😄


Maakte je dit gerechtje klaar?

Tag @kourgette.be op instagram en gebruik de hashtag #kourgette

Altijd leuk om jullie te volgen in jullie vegan journey 😄❤️

© 2020 by Kourgette - plantaardig foodblogger